‘Conflict in metaal- en technieksector duurt voort, ook volgende week stakingen’

(Foto: Shutterstock)

Deze week waren er stakingen in metaal- en technieksector. Donderdag 16 mei leggen leggen medewerkers in de regio’s Rotterdam, Zeeland en Gelderland hun werk 24 uur neer. FNV Metaal meldde op sociale media dat ‘bijna 1.000 stakers op de been waren in Rotterdam en Nijmegen’.

De vakbond heeft nieuwe stakingen aangekondigd, zo weet RTV Drenthe. Volgens dit medium leggen volgende week donderdag Drentse werknemers in de metaal- en technieksector het werk neer.

De staking van 16 mei in Rotterdam en Nijmegen werd eerder deze week aangekondigd door vakbond CNV in een persbericht. “De werkgevers hebben nog steeds niet gereageerd, hoe duidelijk moet ons signaal zijn?”, vraagt CNV-onderhandelaar Johann Honders zich af. “Ze roepen om het hardst dat ze nieuwe vakmensen nodig hebben, maar ondertussen zoeken steeds meer jongeren een baan in een sector die beter betaalt. Dan moet er toch een lichtje gaan branden?”

De werkgevers, verenigd in FWT, hebben wel degelijk gereageerd op het eindbod van de vakbonden. “We hebben het afgewezen en daarbij ook verwezen naar het eindbod dat we daarvoor gedaan hebben”, zei onderhandelaar Ron Follon eerder deze week. “Op dit moment vinden er acties en stakingen plaats. Maar acties en stakingen brengen de nieuwe cao’s in de metaal en techniek niet dichterbij. De terugkeer naar de cao-tafel wel. Ik roep vakbonden dan ook op om terug te keren naar de onderhandelingstafel.”

Het conflict in de sector Metaal en Techniek, waarin ongeveer 320 duizend mensen werken en waar bijvoorbeeld installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en goud- en zilversmeden onder vallen, duurt nu bijna een maand. In acht regio’s legden medewerkers eerder al hun werk 24 uur neer.

Eisen

Het CNV heeft meerdere eisen die de branche ‘aantrekkelijker moeten maken’ voor nieuw personeel. “Dat is noodzakelijk nu de personeelstekorten oplopen en de werkdruk toeneemt. Zo willen we een vaste stagevergoeding, een duurzaamheidsbudget, een minimale kilometervergoeding, meer premie voor de RVU en 5 mei als collectieve feestdag. Maar de werkgevers weigeren alles.”

Volgens Honders schieten werkgevers zich daarmee ‘in de voet’. “Ze roepen steeds dat ze een aantrekkelijke branche willen zijn. Maar in plaats van een goede cao bieden ze een loonsverhoging die ver onder de inflatie ligt”, aldus Honders.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Sander van Vliet