Vrouwen in schadeherstel | Mariëlle Hurkmans: ‘Vrouw zijn in het schadevak is juist een voordeel’
Ondanks dat schadeherstel vooral gezien wordt als mannenvak, zijn ook veel vrouwen werkzaam in de branche. Hoe bevalt het ze? En waar lopen vrouwen tegenaan? In deel 2, ondernemer Mariëlle Hurkmans: “Vrouwen die het vak goed uitvoeren krijgen vaak juist meer waardering van mannelijke collega’s.”
Hoe ben jij in de schadewereld terechtgekomen?
“Van jongs af aan zat ik al in de wereld van auto’s, vooral schadeherstel. Mijn ouders startten in 1969 het bedrijf, en wij woonden ernaast. Klanten zaten bij ons gewoon aan de keukentafel. Zo ben ik, zoals ik altijd zeg, genetisch belast met het auto-DNA. Na mijn opleiding aan de IVA en een eerste baan, sprak ik met mijn vader over zijn zorgen rondom de opvolging van het autoschadebedrijf. We bespraken de kansen en mogelijkheden die hij zag, en mijn visie daarop. Aan het einde van het gesprek zei hij: ‘Of jij doet het, of ik verkoop het misschien toch maar.’ Ik besloot uiteindelijk om mijn vader op te volgen en doorliep alle facetten van het vak. Zo ben ik de autoschadewereld ingerold.”
Hoe reageerde je omgeving erop dat je de autoschadewereld inging?
“Het verraste hen totaal niet. Mijn keuze voor de IVA gaf al aan dat ik richting auto’s en techniek wilde gaan. Dat vind ik oprecht heel leuk. Het was dus eigenlijk heel vanzelfsprekend.”
Heb je ook als autospuiter gewerkt?
“Nee, dat kan ik zelf niet maar ik ben wel technisch opgeleid. Door die ervaring volgt iedereen mijn instructies op op het moment dat ik de werkplaats in kom. Maar zelf heb ik nooit als autospuiter gewerkt.”
Vind je het werk ook complexer geworden als je kijkt naar het geheel?
“De complexiteit is zeker toegenomen in de schadeherstel.”
Hebben jullie ook vrouwelijke autospuiters bij jullie binnen het bedrijf?
“Nee, helaas op dit moment niet. Dat is wel jammer, zeker gezien onze bedrijfsnaam. Maar we hebben wel vrouwelijke automonteurs.”
Hoe is het dan om de mannelijke autospuiters aan te sturen? Is het soms belemmerend om dat te doen als vrouw in een mannenwereld?
“Nee, dat gevoel heb ik niet. Maar het is wel zo dat in het begin zowel klanten als collega’s mijn kennis testten. Uiteindelijk is het managen van een schadebedrijf ook het managen van een team, waarin ieder teamlid vanuit zijn expertise bijdraagt aan het eindresultaat. Als iemand dat goed doet, dan maakt het niet uit of iemand een man of een vrouw is. Voor een vrouwelijke ondernemer in de automotive is het vooral belangrijk om ambitieus te zijn en veel kennis te hebben.
Eerlijk gezegd is het een voordeel om vrouw te zijn. Als een vrouwelijke ondernemer haar kennis toont, is er vaak juist extra waardering. Ik merk vaak dat ik, vooral van mannelijke collega’s, extra waardering krijg voor mijn inspanningen. Mijn achtergrond in deze sector ervaar ik als een groot voordeel. Maar verstand van zaken hebben is uiteraard ook een essentiële randvoorwaarde.”
Ga je ooit nog weg uit de schadeherstelwereld?
“Nee, die verwachting heb ik niet.”
Panelsessie: Automotive Schadeseminar
Mariëlle Hurkmans is bij het Automotive Schadeseminar gastspreker tijdens een panelgesprek over: vrouwen in de schadebranche. Dit jaar staat het evenement in het teken van complexiteit van herstel in de schadewereld. Het evenement vindt plaats op vrijdag 29 november bij de IVA Business School in Driebergen. Er zijn nog kaarten beschikbaar.