Duitsland

Duitse Verbond van Verzekeraars: Prijzen auto-onderdelen blijven stijgen

(Foto: Shutterstock)

De prijzen van onderdelen als koplampen, achterlichten of kofferbakdeksels zijn in tien jaar tijd vaak verdubbeld of nog sterker gestegen. Volgens het Duitse instituut voor verzekeringsonderzoek GDV zijn tussen augustus 2023 en augustus 2024 namen deze prijzen met gemiddeld 6,2 procent toe. Bij radiatorgrills is dat zelfs meer dan 10 procent, aldus de GDV in een persbericht.

De GDV (Gesamtverband der Versicherer) beschuldigt autofabrikanten ervan ‘een quasi monopolie te hebben voor zichtbare vervangingsdelen,’ maar, zo vervolgt de GDV, ‘een vrije concurrentie bestaat niet op deze markt. De gevolgen zijn voor de gebruiker.’

Volgens een uitgebreid onderzoek van het GDV is de prijs van een radiatorgrill in een jaar tijd met 12,3 procent gestegen. Ook dwarsdragers vóór zijn ruim 12 procent duurder geworden. Hoog scoren verder onder meer ook voordeuren, zijwanden, kofferruimtekleppen, parkeersensoren en condensatoren.

“De kosten voor vervangingsonderdelen zijn op grote schaal onafhankelijk van de algemene prijsontwikkeling. Terwijl de consumentenprijs index sinds 2014 met rond 28 procent is toegenomen, verhogen autofabrikanten de prijzen voor onderdelen in die periode gemiddeld met bijna 75 procent,’’ concludeert directeur Jörg Asmussen. Hij berekent dat daardoor het gemiddelde schadebedrag voor de verzekeraars is gestegen van 2.500 naar 4.000 euro. De Duitse verzekeraars lijden daardoor dit jaar een extra verlies van 2 miljard euro.

Auteur: Redactie Autoschadeportaal