In Memoriam

Peter Brussel (1957-2024) overwon vele politieke barrières

Archieffoto: Focwa

Peter Brussel, de voormalig voorzitter van de vereniging Focwa Schadeherstel, overleed 6 oktober. AM-columnist Johan Schoonhoven kijkt terug op de carrière van Brussel, de man die aan de wieg stond van de fusie van Focwa en Bovag Schadeherstel.

Voorzitter Peter Brussel van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is zondagavond onverwacht overleden. Hij was herstellende van een medische ingreep, maar kreeg onverwachte complicaties, laat de makelaarsorganisatie weten.

Brussel was een door de wol geverfde bestuurder met ruime ervaring in retail, onder meer bij Blokker Holding en BCC. Hij trad in 2016 aan als voorzitter van Focwa Schadeherstel als opvolger van Denis Maessen op, die deze belangrijke functie in de branche toen ad interim vervulde.

Daadkrachtig optreden

De bestuurservaring én enige mate van afstand tot de autobranche was precies wat Focwa nodig had in roerige tijden. Brussel bracht rust in de organisatie en wist de leden snel voor zich te winnen door zijn daadkrachtige optreden. Zijn woorden lieten niets aan de verbeelding over en zijn boodschappen waren helder. Hij acteerde als diplomaat en overlegde frequent met stakeholders in de branche, zonder al teveel op de voorgrond te treden. Hij gaf die ruimte aan de directie van Focwa.

Een belangrijk wapenfeit van Peter Brussel was de Focwa-standaard als opvolger van HiQure in 2017, maar Peter gaat de geschiedenisboeken in als de man die vele politieke barrières heeft overwonnen en de fusie met Bovag Schadeherstel in goede banen leidde. Dat een belangrijke branche als de schadeherstelbranche feitelijk twee vertegenwoordigers had, was hem een doorn in het oog en hij was dan ook de degene die de uitgestoken hand van Bovag aanvaardde.

Harmonie

Zowel intern als extern verdedigde hij de belangen van de Focwa-leden in de fusiecombinatie en de geruisloze transitie en de harmonieuze samenwerking van de Focwa en Bovag-medewerkers onder paraplu van Bovag Schadeherstel heden ten dag, bewijst dat Peter Brussel het bij het rechte eind had.

Door: Johan Schoonhoven

Interview 2022

In december 2022, toen de fusie tussen Bovag bijna een feit was, interviewde Automotive Magazine Han ten Broeke van Bovag en Peter Brussel van Focwa. Zij gaven tekst en uitleg over de toekomst van hun brancheorganisaties. Lees het interview hier integraal terug.

Reactie Bovag

Branchevereniging Bovag reageert geschokt op het plotselinge overlijden van Peter Brussel. ‘Verenigingsland verliest een zeer gewaardeerde en gelouterde bestuurder met een indrukwekkende staat van dienst. Als je aan de wieg hebt gestaan van meerdere grote en zeer succesvolle fusies van verenigingen, dan mag je met recht een bruggenbouwer van formaat genoemd worden,’ zo schrijft de branchevereniging in een verklaring op de eigen website.

Hierin valt ook te lezen: ‘Peter Brussel was een verbinder pur sang. Letterlijk en figuurlijk. Hij was zachtaardig, maar kon ook stevig uit de hoek komen, als dat nodig was. Hij had betrouwbaarheid en daadkracht daarbij hoog in het vaandel, was recht door zee en wars van dubbele agenda’s. Een aimabel mens. Fijn om mee samen te werken. Hij werd dan ook hooglijk gewaardeerd door leden, collega-bestuurders en management van de verenigingen waar hij zich de afgelopen decennia voor inzette.’

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Autoschadeportaal