Verzekeraar

Beleggingswinst verbloemt operationeel verlies Bovemij

Foto: Bovemij

Bovemij heeft in het eerste halfjaar van 2024 een winst van 8,3 miljoen euro gerealiseerd. Het resultaat uit de bedrijfsvoering was als gevolg van hogere gemiddelde schadelast en herstelkosten 3,6 miljoen euro negatief. Dankzij een beleggingswinst van 11,9 miljoen euro noteert de verzekeraar toch zwarte cijfers, voor het eerst in twee jaar.

De bruto premies zijn in de eerste helft van 2024 met 2,3 procent gestegen tot 237,4 miljoen euro. De combined ratio (de verhouding tussen inkomsten en kosten) kwam in het eerste halfjaar van 2024 uit op 101,7 procent (H1 2023: 95,9%). Ten opzichte van het tweede helft van 2023 is de combined ratio verbeterd, maar de verzekeringen kosten meer dan ze opleveren.

“Onze bedrijfsvoering blijft onder druk staan, vooral door een hoge schadelast”, zegt ceo Hans Coffeng. “De inmiddels doorgevoerde verhogingen van premies en aanpassing van de polisvoorwaarden sorteren een geleidelijk effect omdat beide veranderingen afhankelijk zijn van de looptijd van contracten. Ook schadepreventie blijft onze aandacht houden.
Daarnaast zetten we stappen om onze operationele kosten te verlagen en onze efficiĂ«ntie te verbeteren. Zo brengen we het aantal managementfuncties terug, organiseren we staffuncties doelmatiger en sturen we scherper op externe kosten.”

De schadelast is in het eerste halfjaar fors gestegen, blijkt uit Audatex-cijfers. 

Groei

Bovemij meldt dat de verkoop van particuliere autoverzekeringen ‘zich positief’ ontwikkelt, en dat geldt ook voor de verkoop van autogaranties (Autotrust). De verkoop van fietsverzekeringen (ENRA) groeit, mede door recente verlenging van een langlopend contract met een belangrijke fietsleaseaanbieder. De boekwaarde van de uitstaande financieringen daalde van 246 naar 198 miljoen euro, in lijn met de afbouw van de portefeuille.

In het eerste halfjaar van 2024 is het totale rendement op beleggingen 2,3 procent, met name het gevolg van gestegen aandelenkoersen gedurende het eerste halfjaar van 2024 en de hogere rente.

Solvabiliteitsratio

De solvabiliteit (uitgedrukt als het percentage van het beschikbaar eigen vermogen afgezet tegen het minimaal benodigde vermogen berekend onder Solvency II) is per 30 juni 141 procent (31 december 2023: 151%). De afname van de solvabiliteit per eind juni hangt met name samen met de stijging van het benodigd kapitaal en een daling van het eigen vermogen. Omdat de solvabiliteit onder het intern vereiste niveau is, onderzoekt Bovemij verschillende maatregelen om deze verder te verbeteren.

Onderwerpen:

Auteur: Bart Kuijpers