Column

Johan Schoonhoven | De wittebroodsweken van Focwa en Bovag zijn voorbij. En nu?

(Foto: Johan Schoonhoven)

De wittebroodsweken na het huwelijk van de Bovag en Focwa zijn verstreken. Naar aanleiding van congres van Bovag Schadeherstelbedrijven, eerder dit jaar in Arnhem, maakt columnist van Automotive Magazine Johan Schoonhoven de balans op.

In de historie van de brancheorganisaties Focwa en Bovag Schadeherstel varieerde de band tussen water en vuur en koek en ei, al naar gelang de belangen van de achterban. De merkdealers onder de vlag van Bovag en universele schadebedrijven onder de Focwa: zij hadden gezamenlijke belangen als het ging om CAO-onderhandelingen en dan in hun rol als een soort werkgeversorganisatie en hun ‘strijd’ met werkaanbieders als het ging om tarieven en condities, terwijl men daar eigenlijk vanuit mededingingsoogpunt weinig kon betekenen.

Lijnrecht tegenover elkaar stonden ze in kwesties als garantiebepalingen, de Focwa (Eurogarant)normen of merkgarantie, sturing naar de merkdealers of het universele schadebedrijf en de daaraan gelinkte kwaliteit en kosten van schadeherstel. Dealers en hun schadebedrijven zijn merkspecialisten, weten alles van hun merk, maar zijn duur en universele schadebedrijven weten weinig van alle merken, maar zijn goedkoper. Dat was een beetje de strekking van het verhaal waarbij de waarheid in het midden lag.

Focwa-iconen als Wybe Posthuma en Ben Geerlings verdedigden de universele belangen en aan Bovag-zijde waren daar Cor Valstar, Johan Grünfeld en Herman Stam die streden voor de merkdealers. Gaandeweg kwam het besef dat er toch meer was dat men bond dan scheidde, wat uiteindelijk leidde tot een samengaan.

Spannende dag

Het eerste congres na het huwelijk was een spannende dag voor Bovag Schadeherstelbedrijven, want naast de presentatie van de door KPMG uitgevoerde netwerkstudie, was het het eerste grote samenzijn van de leden na het samengaan van Bovag en Focwa in het bijzijn van andere belanghebbenden zoals importeurs, expertise-organisaties, verzekeraars en leasemaatschappijen.

Lees het vervolg van de column van Johan Schoonhoven op de site van Automotive Online.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Autoschadeportaal