Onderhouds- en reparatiebedrijven zien omzet stijgen in Q1 2024

(Foto: Shutterstock)

De auto- en motorbranche in Nederland heeft in het eerste kwartaal van 2024 een omzetstijging van 3,3 procent gerealiseerd, vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van recente cijfers.

De grootste omzetstijging komt uit de deelmarkt gespecialiseerde reparaties, met een toename van 10,6 procent. Dat hangt volgens CBS samen met de veroudering van het wagenpark. De handel en reparatie van personenauto’s, de grootste deelmarkt, zag een omzetgroei van 3,8 procent.

Ondernemersvertrouwen

De omzetstijging in het eerste kwartaal dit jaar valt lager uit dan vorig jaar. Dat kwam door het wegwerken van openstaande orders en prijsstijgingen van onderdelen. Inmiddels zijn de tekorten aan onderdelen grotendeels opgelost en zijn de prijsstijgingen afgevlakt. De prijzen van elektrische auto’s, inclusief elektrische occasions, dalen bovendien.

Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche verbeterde aanzienlijk in het tweede kwartaal van 2024, met een score van -3,7, vergeleken met -21,5 aan het begin van het eerste kwartaal van 2024. Dit is gunstiger dan het gemiddelde ondernemersvertrouwen over alle bedrijfstakken, dat aan het begin van het tweede kwartaal op -6,0 stond.

Personeelstekort houdt aan

De arbeidsmarkt voor de auto- en motorbranche blijft gespannen. Aan het begin van het tweede kwartaal van 2024 gaf ongeveer 50 procent van de ondernemers aan een tekort aan arbeidskrachten te hebben, vergelijkbaar met een kwartaal eerder. Het aantal vacatures blijft hoog; aan het eind van het eerste kwartaal van 2024 waren er 8.600 openstaande vacatures, een lichte stijging ten opzichte van 8.200 aan het eind van het vierde kwartaal van 2023.

Onderwerpen: ,

Auteur: Sander van Vliet