Miljardenverlies voor Duitse verzekeraars op autoschade

(Foto: Shutterstock)

Duitse verzekeraars hebben afgelopen jaar rond de 2,9 miljard euro verlies geleden op schadeverzekeringen voor voertuigen. “Tegenover iedere ontvangen euro staat 1,10 euro aan uitgaven,” aldus voorzitter Norbert Rollinger tijdens de jaarpersconferentie van branche- organisatie GdV.

Voor 2024 verwacht het verbond in de sector schade- en ongevallenverzekering als geheel een toename van de premie-inkomsten van 7,7 procent. “Vooral de ontwikkeling in de voertuigenverzekering zal voorlopig nog worden bepaald door inhaaleffecten. Ook valt te vrezen dat de reparatiekosten nog verder stijgen. Daarom verwachten we hier een bijdragetoename met 10 procent. Hoe dat zal uitwerken op de individuele premie’s is de verantwoordelijkheid van de verzekeraars zelf.”

Uit de cijfers blijkt verder dat vooral de volledige casco-verzekering momenteel verliezen oplevert. Hier is de combined ratio (de verhouding tussen premies en schades) verslechterd naar 123 procent. Ook bij beperkt casco ofwel WA lijden Duitse verzekeraars nu met een ratio van 105 procent verlies.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Autoschadeportaal